Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Stiltecirkel uit solidariteit met Palestijnen

Stiltecirkel uit solidariteit met Palestijnen

Nieuws
15/05/2018

Ze organiseren stiltecirkels en willen zo hun solidariteit betuigen met het Palestijnse volk en Israël oproepen om respect te hebben voor het internationaal recht. Ook in Ieper, Oostende, Roeselare en Tielt waren er stiltecirkels.

Op 14 mei was het precies 70 jaar geleden dat Ben-Gurion de onafhankelijke staat Israël uitriep. Voor Israël is 15 mei een feestdag, maar voor de Palestijnen is dit de Nakba, de dag van de catastrofe. Voor hen startte toen de verdrijving en de vlucht van hun geboorteland Palestina. Sinds 1948 zijn 440 Palestijnse dorpen verwoest. In een aantal steden wordt daarom vandaag een stiltecirkel gevormd, met de namen van de 440 verdwenen dorpen en de vraag aan de internationale gemeenschap om de Palestijnse bevolking te beschermen. De nationale actie wordt gecoördineerd door Pax Christi Vlaanderen en wordt ondersteund door heel wat Noord-Zuidorganisaties.

Zo ook in Tielt.  Daar vindt vanmiddag op de markt aan de Halletoren op initiatief van Oxfam Wereldwinkel zo'n actie plaats. Ze doen dat in het kader van de Internationale Dag van de Fair Trade. Op die manier wil Oxfam Wereldwinkel steun geven aan de Palestijnse boeren die proberen te overleven in moeilijke omstandigheden. Hun vruchtbare landbouwgronden en de toegang tot water worden afgenomen door de staat Israël. De bekende Tieltse advocaat Paul Bekaert zal ook aanwezig zijn op de actie. Hij is de voorbije 10 jaar meerdere malen op missie geweest in Israël/Palestina in opdracht voor de Liga voor de Rechten van de mens.

Auteurs: