Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Stevige toename transmigranten in West-Vlaanderen

Stevige toename transmigranten in West-Vlaanderen

Nieuws
03/08/2018

Brugge gaf al aan dat er een piek is in het aantal transmigranten, en dat wordt nu ook gestaafd met cijfers. Met de 702 gevatte illegalen komt de teller in West-Vlaanderen op bijna 4.000 te liggen sinds begin dit jaar. Ter vergelijking, in heel 2017 werden er 5.581 mensen zonder papieren gevat. 2018 lijkt op weg om piekjaar 2016 met 7.552 gevatte transmigranten te evenaren, vooral omdat de maandcijfers sinds april bijna telkens hoger lagen dan in 2016. Juli 2018 was zelfs het op één na hoogste cijfer sinds maart 2016.

De meeste transmigranten werden gevat in Zeebrugge. Transmigranten proberen namelijk vanuit de haven van Zeebrugge illegaal Groot-Brittannië binnen te geraken door zich te verschalken in vrachtwagens, containers of schepen. Het aantal opgepakte vluchtelingen langs snelwegparkings blijft met 5 procent vrij laag liggen. Dat wijst erop dat de inspanningen en bewaking daar lonen, aldus de gouverneur.

De meeste onrechtmatige vreemdelingen kwamen de voorbije maand uit Eritrea. Opvallend, vorige week werden ook heel wat mensen uit India en Libië staande gehouden. De verschuivingen op vlak van nationaliteit kunnen betekenen dat mensensmokkelaars nieuwe routes gebruiken.

Ook het aantal meldingen bij de politie over mogelijke transmigranten stijgt fors. In juli waren er 1.638 meldingen, een verdrievoudiging in vergelijking met juli 2017. Vorige week alleen al kwamen 464 meldingen binnen, een record sinds het begin van de registraties.

Ook gouverneur Carl Decaluwé zal er bij de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op aandringen om bijkomende federale steun te sturen naar West-Vlaanderen, om de situatie controleerbaar en beheersbaar te houden. De lokale politie heeft al de handen vol door de enorme stroom van toeristen naar de kust.

Auteurs: