Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Steenbruggebrug wordt vervangen door twee exemplaren

Steenbruggebrug wordt vervangen door twee exemplaren

Nieuws
17/11/2017

Dat maakt Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts bekend. "Auto’s en schepen zullen veel vlotter kunnen doorstromen”, zegt jij. De overheid voorzien een investering van 10,5 miljoen euro. Al jaren zorgt de brug voor mobiliteitsproblemen in de zuidelijke rand van Brugge, zowel voor het scheepvaart- als voor het autoverkeer.

Ten noorden van de brug komt een vaste, hoge brug voor het autoverkeer, dat niet meer zal moeten stoppen voor de schepen.  Zwakke weggebruikers kunnen dan weer over een aparte beweegbare brug. "Zonder hinder voor het wegverkeer ontstaat er zo een betere binnenvaartverbinding tussen de havens van Oostende en Zeebrugge en het binnenland. Zo kunnen we nog meer transporteurs verleiden om te kiezen voor de waterweg", zegt Weyts. De waterwegbeheerder zal het voorkeursalternatief nu verder uitwerken. Het definitieve ontwerp moet midden 2019 klaar zijn en ook de Bruggelingen zelf zullen betrokken worden bij de uitwerking ervan.

(Lees onder de foto de reacties)

 

Reacties

Op het nieuws wordt intussen positief gereageerd, ook door de Brugse schepen Franky Demon (CD&V). "De keuze voor de hoge brug is een verademing voor iedereen die dagelijks de Steenbruggebrug moet passeren", zegt Demon. "Ik hoop dat de eerste steen snel in de grond zal gaan".

Burgemeester Renaat Landuyt: “Het stadsbestuur heeft er steeds op gehamerd dat het comfort en de veiligheid van de zwakke bij de aanleg van deze brug een absolute prioriteit moest zijn. Het doet ons enorm veel plezier dat deze voorwaarde bij de Vlaamse Regering niet in dovemansoren is gevallen, en dat extra aandacht werd besteed aan fietsers".

Pol Van Den Driessche (N-VA) verwoordt het zo: "Dat is fantastisch nieuws. Ikzelf ben alvast bijzonder verheugd dat onze minister de knoop heeft doorgehakt, waardoor er binnen afzienbare tijd een einde zal komen aan een van de zwaarste verkeersproblemen in Brugge.

Ook Groen Brugge is verheugd met de keuze voor de hoge variant gecombineerd met de ophaalbrug voor fietsers en voetgangers.  Marleen Ryelandt: “Het realiseren van de hoge brug voor het autoverkeer zal er ook voor zorgen dat er geen conflictsituaties meer zullen zijn, wat bij een halfhoge brug wel het geval is. Een lage ophaalbrug zorgt voor het nodige comfort voor oudere fietsers, voetgangers en minder mobielen.”

 

Auteurs: