Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Staking op komst in gevangenis Brugge

Staking op komst in gevangenis Brugge

Nieuws
22/07/2020

Dat kondigt de vakbond ACOD aan. Aanleiding is "het gebrek aan respect van de directie". De socialistische overheidsbond verwijst naar problemen als personeelstekort, overbevolking en tuchtloosheid bij de gedetineerden. De actie zou 24 uur duren.

Volgens ACOD voelt het personeel van de gevangenis in Brugge zich al geruime tijd ondergewaardeerd. "Gedetineerden liggen ten gevolge van overbevolking op de grond, worden opstandig en het eerstelijnspersoneel is dan kop van jut. Collectieve acties van gedetineerden, die de orde en veiligheid in de gevangenis in het gedrang brengen, blijven zonder sancties. Dezelfde directie gaat anderzijds zo ver in het controleren en viseren van personeelsleden dat het medisch beroepsgeheim van artsen aangetast raakt. Resultaat is dat het kader dat al onderbezet is, verder onder druk komt te staan doordat personeelsleden ziek worden of een andere plaats van tewerkstelling opzoeken. Afspraken over het jaarlijks verlof worden niet gerespecteerd, en overuren mag men presteren, maar ze opnemen wordt structureel onmogelijk gemaakt", luidt de ellenlange lijst van kritiek in een persbericht.

Het gevangeniswezen beklemtoont dat er wel degelijk sociaal overleg is geweest tussen de gevangenisdirectie in Brugge en de vakbonden. "Er is gehoor gegeven aan een aantal punten, maar niet over alles kon een compromis worden bereikt. We zijn dan ook verwonderd dat dit moet resulteren in een staking", zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver.

Auteurs: 
Belga