Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Spullen van vluchtelingen belanden in vuilniswagen

Spullen van vluchtelingen belanden in vuilniswagen

Nieuws
12/02/2016

21 transitmigranten van Iraanse afkomst werden toen opgepakt door de politie voor verhoor. Toen ze weg waren hebben vuilnisophalers hun bezittingen zoals slaapzakken en dekens meegenomen op het plein waar ze verblijven.  "Wij vinden het vanuit humanitair en christelijk standpunt onaanvaardbaar dat aan mensen-op-de-dool elementaire voedsel- en medische hulp ontzegd worden", zeggen bisschoppelijk vicaris Kris Depoortere en Filip Carpentier van de diocesane dienst diaconie "Het kan niet dat de privébezittingen van transmigranten ter grootte van een plastiekzak vernield worden. We blijven de werkgroep rond de kerk in Zeebrugge, die basisbescherming biedt aan medemensen, ondersteunen en bemoedigen".

Politie reageert

Volgens de politie klopt het niet dat de persoonlijke bezittingen van de vluchtelingen zomaar door de vuilnisdienst werden opgehaald. "Alles is verlopen zoals gebruikelijk. Die mensen mochten hun persoonlijke spullen meenemen naar het politiekantoor en hebben dat ook gedaan. Alle rommel, zoals oude matrassen en zeilen, is achteraf opgekuist", aldus Philippe Tankrey van de Brugse politie. De vluchtelingen werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Advies en medische hulp

Intussen hebben Caritas, Dokters van de Wereld en het CAW besloten om daar vanaf volgende week een infopunt op te zetten voor de transitmigranten.  Daar kunnen ze juridisch advies inwinnen en medisch verzorgd worden;