Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Spin-off KU Leuven Brugge ontwikkelt slimme rolstoel

Spin-off KU Leuven Brugge ontwikkelt slimme rolstoel

Nieuws
22/09/2021

De rolstoel is specifiek bedoeld voor personen die moeite hebben om de joystick op elektrische rolstoelen te gebruiken. "Het gaat bijvoorbeeld om rolstoelgebruikers met hersenverlamming. Hun intellectuele mogelijkheden zijn nog prima, maar hun ernstige motorische problemen beperken hun opties. Daardoor maken ze veel onvrijwillige bewegingen, waardoor ze geen traditionele elektrische rolstoel kunnen bedienen. Zij zijn voor hun verplaatsingen dus aangewezen op de hulp van anderen", zegt professor Elegast Monbaliu van het departement Revalidatiewetenschappen (KU Leuven). "Ons rolstoelbesturingssysteem brengt daar verandering in."

Onwillekeurige bewegingen

Het besturingssysteem kreeg de naam CoMoveIT Smart, en werkt met een hoofd-voetbesturingssysteem met sensoren. Die sensoren capteren de druk die via het hoofd of de voeten gegeven wordt, waardoor de persoon in kwestie gas kan geven. Links en rechts bewegen gebeurt via de sensoren aan de voeten.

Daarnaast maakt CoMoveIT Smart gebruik van artificiële intelligentie om onwillekeurige bewegingen van de gebruiker te herkennen en te compenseren. "Zo kan het systeem zich continu aanpassen aan zijn gebruiker. Op die manier kunnen mensen zich meer vloeiend en geleidelijk aan voortbewegen, tegenover de eerder schokkende manier waarop ze nu vooruitgaan", zegt Monbaliu. "Dankzij deze slimme rolstoel kunnen we deze groep gebruikers dus meer autonomie, participatie en levenskwaliteit geven." Voor de verkoop zal CoMoveIT samenwerken met gespecialiseerde rolstoeladviseurs. De spin-off zal dus zelf het product niet rechtstreeks verkopen.

Auteurs: 
Belga