Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Sp.a wil af van wachtlijsten voor hulp voor jongeren

Sp.a wil af van wachtlijsten voor hulp voor jongeren

Nieuws
25/04/2019

Nu wachten er duizenden jongeren op hulp, en daar moeten we dringend iets aan veranderen, zegt de partij. Ze wijst daarbij naar de hoge zelfdodingscijfers in West-Vlaanderen.

Melissa Depraetere (sp.a) - Tweede plaats Kamer: “De herinneringsplek voor slachtoffers van zelfdoding ligt niet toevallig in West-Vlaanderen. Wekelijks stappen gemiddeld 5 West-Vlamingen uit het leven. Bij jongeren is zelfdoding de grootste doodsoorzaak.”

Lottospel

Volgens sp.a krijgen duizenden jongeren niet de psychische hulp die ze nodig hebben.  Ze belanden op wachtlijsten. Er af geraken, is als een lottospel, je moet geluk hebben.

Aaron Ooms (sp.a) - Tweede opvolger Kamer: “Ons lottospel staat symbool voor jongerenwelzijn. Het is een kansspel geworden. Je moet veel geluk hebben dat jouw nummer getrokken wordt, dat je op het juiste moment de juiste zorg krijgt. Dat willen we wijzigen. Het is onze expliciete ambitie dat we binnen de 5 jaar alle wachtlijsten in de gezondheidszorg weg kunnen werken.”

Sp.a wil in geen enkele meerderheid stappen als er geen plan op tafel ligt om die wachtlijsten effectief weg te werken. Naast hulp moet er ook werk gemaakt worden van preventie, bijvoorbeeld van een structureel antipestbeleid op school.

Oona Wyns (sp.a) – Derde plaats Europa: “Tot nu toe zijn scholen vrij om te kiezen of ze met een antipestprogramma werken. Wij willen dat dat verplicht wordt, een structureel antipestprogramma.”

Expertisecentrum

Tot slot pleit sp.a voor een expertisecentrum.  “Zo’n  centrum zorgt voor een betere samenwerking tussen de verschillende spelers in de zorg. En dat leidt dan weer tot het delen van expertise en het efficiënter inzetten van middelen. Nu werken teveel spelers naast elkaar, en zo gaat waardevolle kennis verloren en worden de centen niet efficiënt genoeg benut.”

Auteurs: