Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Sp.a-burgemeesters moeten keuze maken

Sp.a-burgemeesters moeten keuze maken

Nieuws
01/03/2016

Sp.a-voorzitter John Crombez legt een voorstel op tafel dat de cumulatie verbiedt, staat vandaag in De Standaard en het Nieuwsblad. Het voorstel is slecht nieuws voor onder meer Renaat Landuyt (Brugge), Hans Bonte (Vilvoorde) en Peter Vanvelthoven (Lommel). Zij cumuleren vandaag hun burgemeestersambt met een parlementair mandaat.

Uitzonderingen

Volgens het artikel dat Crombez in de partijstatuten wil laten opnemen, is een zitje in het Europees Parlement, Kamer, Senaat of Vlaams Parlement onverenigbaar met een functie als burgemeester, schepen of voorzitter van het OCMW. Daar zijn wel wat uitzonderingen op. Als de lokale partijafdeling dat met een tweederdemeerderheid vraagt, kan het partijbureau een uitzondering toestaan voor burgemeesters in gemeenten met minder dan 20.000 inwoners en voor schepenen en OCMW-voorzitters in gemeenten met minder dan 30.000 inwoners. De sp.a-voorzitter wil op die manier zo veel mogelijk partijleden bij de macht betrekken en meer jong talent een kans geven. Het voorstel zal op het partijcongres van 5 juni worden gestemd.

Reactie Landuyt

De Brugse burgemeester Renaat Landuyt verwacht unanieme steun voor het voorstel van zijn partijvoorzitter John Crombez om burgemeesters en schepenen van grote gemeenten niet langer te laten zetelen in het parlement. Het idee komt volgens Landuyt, die zelf in het Vlaams parlement zetelt, niet uit de lucht gevallen. "We weten dit al langer. Het is een partijkeuze", reageert Renaat Landuyt, die momenteel de burgemeestersjerp in Brugge draagt en sinds de laatste verkiezingen de Kamer verruilde voor het Vlaams parlement. "Als je klein bent, moet je de mandaten op een andere manier verdelen", voegt hij er aan toe. Welk mandaat zou hij zelf kiezen? "Het burgemeesterschap gaat voor", luidt het.

Auteurs: 
Belga