Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Semoelekoeken erkend als streekproduct

Semoelekoeken erkend als streekproduct

Nieuws
01/10/2014

‘Het recept is al meer dan een halve eeuw oud. Wij hebben het overgenomen van bakker Noël Versaevel van het gehucht De Ouderdom. Hij is daar destijds mee begonnen. Wij zijn de enigen die deze semoelekoeken bakken. We leveren aan winkels en markten, maar ook aan verenigingen voor b.v. een deur-aan-deur-verkoop’, zegt bakker Frank.

Zoet en rond

Semoelekoeken zijn zoete ronde koeken. De naam semoele verwijst naar een bepaald type griessuiker dat gebruikt wordt. In de regio worden ze soms ook wel ‘papkoeken’ genoemd. ‘In Roeselare en Kortrijk spreekt men van eierkoeken, maar dat klopt eigenlijk niet. Want eierkoeken worden gemaakt met eieren en in semoelekoeken zit enkel bloem, suiker, boter en melk’, aldus Frank. Hij maakt ook eierkoeken, die spioletten genoemd worden, en spletters, gevulde wafeltjes.

De semoelekoeken worden in twee maten gemaakt: met een diameter van 13 cm en met een diameter van 8 cm. De verspreiding ervan blijft beperkt tot West-Vlaanderen. Vooral in de Westhoek zijn ze populair.