Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog in Ieper

Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog in Ieper

Nieuws
25/11/2018

De Munck, een leraar op rust uit Grimbergen, deed onderzoek dat een nieuw licht werpt op de inzet van Belgische verpleegsters tijdens WOI. Hij haalde het van 26 andere inzendingen en krijgt 1.000 euro voor zijn onderzoek. “Er wordt vaak beweerd dat er tijdens de oorlog amper tot geen Belgische verpleegsters actief waren. De soldaten zouden vooral door buitenlandse verpleegsters zijn verzorgd, maar dat klopt niet”, aldus De Munck.

De tweede prijs en bijhorende 500 euro is voor Emma Demarée uit Brugge, een master in de taal- en letterkunde van de Universiteit Gent. Demarée bestudeerde voor haar scriptie het anonieme oorlogsdagboek ‘Crux Christi Nostra Corona” en wist daarbij de identiteit van de auteur, de Britse verpleegster Oliver Mary Mercer-Clements, te ontrafelen.

Delphine De Hulsters en Margot Declercq studeerden in 2014 aan de VIVES Hogeschool in Tielt af als kleuteronderwijzers. Zij wonnen de KlasCement prijs ter waarde van 500 euro voor de sterkste WOI-scriptie uit de lerarenopleiding. Zij gingen de moeilijke uitdaging aan om de Groote Oorlog bespreekbaar te maken in de derde kleuterklas, iets waar ze dankzij hun doordachte aanpak met verve in slaagden, aldus de lerarenjury die hun werk beoordeelde. 

Auteurs: 
Simon Bossuyt