Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Schoolkinderen besmet met salmonella

Schoolkinderen besmet met salmonella

Nieuws
24/05/2018

In hoeveel scholen de infectie de ronde doet en hoeveel kinderen ziek geworden zijn, is momenteel nog niet duidelijk. Zorg en Gezondheid en het Federale Agentschap voor Voedselveiligheid onderzoeken samen met de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) de omvang en de oorzaak van de uitbraak.

Salmonellavergiftiging

In het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt zijn 14 kinderen met een salmonellavergiftiging opgenomen. Het gaat om kinderen die naar school gaan in Pittem en Meulebeke.  

"Het eerste slachtoffer werd in de nacht van zondag op maandag binnengebracht met symptomen van salmonellavergiftiging", vertelt dokter Antonio Gazziano. Nadien volgden nog dertien kinderen. Hun leeftijd varieert van 4 tot 11 jaar. Het zou gaan om leerlingen van de Vrije Basisschool in Pittem en de Sint-Amandusschool in Meulebeke.

De kinderen vertonen allemaal de gebruikelijke symptomen van salmonellavergiftiging: hoofdpijn, braken, dehydratatie. "We vermoeden dat de kinderen ziek werden na het eten van besmet voedsel", aldus nog Gazziano.

Jean-Sébastien Walhin, woordvoerder van het FAVV: “Het Voedselagentschap is direct langs geweest bij de traiteur die het voedsel aan de 2 scholen geleverd had. Na inspectie kon voorlopig geen enkel oorzakelijk verband gelegd worden tussen deze onderneming en de zieke kinderen. Onze controleurs hebben een tiental monsters genomen die onderweg zijn naar het laboratorium van het Nationaal Referentiecentrum van Sciensano.”

"Erg om je kind zo te zien afzien"

Brief verstuurd

De ouders van de school ontvingen eerder deze week brief met wat meer informatie.