Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Schilderijen van de 18 Ieperse bisschoppen na 200 jaar weer terecht

Schilderijen van de 18 Ieperse bisschoppen na 200 jaar weer terecht

Nieuws
20/06/2015

Ieper was een bisdom van 1559 tot 1801. Er waren 18 bisschoppen die hun zetel in Ieper hadden. De schilderijen waarop ze zijn afgebeeld, zijn oorspronkelijk afkomstig uit de kathedraal, maar ze verdwenen er zo'n 200 jaar geleden. De schilderijen bevonden zich een tijdlang bij de zwartzusters augustinessen in Ieper. Maar waar ze daarna naartoe werden gebracht, is niet geweten.

Tot ze in oktober 2014 totaal onverwacht opdoken in de nalatenschap van een priester, Emiel Herroelen, om te worden verkocht op een veiling. Dankzij de gebundelde inspanningen van het Ieperse stadsbestuur en het kerkbestuur van de Sint-Maartenskathedraal konden de schilderijen uit de veiling gehouden worden. Ieper kon de nodige middelen vrijmaken om de schilderijen terug te brengen. Ze krijgen nu een permanente en prominente plaats in de kathedraal boven hun respectievelijke wapenschilden.

Nieuwe publicatie

Tegelijk met de presentatie van de 18 schilderijen wordt een nieuwe publicatie voorgesteld over de bisschoppen van Ieper. Tot nu toe bestond er geen enkel volledig overzicht, geïllustreerd en gedocumenteerd, van de 18 Ieperse bisschoppen.

Auteurs: 
Piet Lesage