Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Schade aan Oostendse vuurtoren wordt hersteld, licht even minder fel

Schade aan Oostendse vuurtoren wordt hersteld, licht even minder fel

Nieuws
17/05/2022

Rond de zomervakantie schijnt de toren van meer dan 70 jaar oud weer even fel als vroeger.

Ruim 65 meter hoog is de Oostendse vuurtoren. Gebouwd in 1949. Niet enkel het gebouw, maar ook de lichtstraal is beschermd als monument. Bovenin de betonnen toren zit het lampgedeelte en vooral dat wordt nu gerestaureerd en hersteld. Nick Goethals, projectleider Scheepvaartbegeleiding MDK: "We moeten absoluut onze verantwoordelijkheid opnemen om het maritieme erfgoed in ere te herstellen. Door de jaren heen zijn een aantal beschadigingen opgetreden en die gaan we nu herstellen." (lees verder onder de foto van de lens)

Al bij al is de oude installatie oerdegelijk en nog in goede staat. Elke nacht is de vuurtoren nog actief. "De vuurtoren wordt door recreatieve scheepvaart nog zeer veel gebruikt. De grotere schepen varen op gps, daar is de noodzaak minder groot."

Het lichtsignaal van de Oostendse Vuurtoren is drie keer lang licht. Dat is de morsecode van de beginletter O van de stad. De komende jaren is er geld voor nog meer onderhoudswerken. Normaal gezien moet de toren vanaf juli weer even fel schijnen als vroeger.

Auteurs: