Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Reveil doet begraafplaatsen heropleven, ook in Deerlijk

Reveil doet begraafplaatsen heropleven, ook in Deerlijk

Nieuws
01/11/2019

Reveil is een initiatief dat in 2014 voor het eerst werd georganiseerd als eerbetoon aan enkele vrienden die toen op korte tijd overleden waren. Op zeker 115 Vlaamse begraafplaatsen en speciale plekken zal er vrijdag tussen 17 en 18 uur een "ingetogen performance" zijn.

"Je kan Reveil zien als een eerbetoon aan de graven zonder bloem", zegt oprichter Pieter Deknudt. "Voor veel mensen zijn begraafplaatsen kille plekken, terwijl er zoveel mooie levensverhalen te vinden zijn. Wij willen die kille plaatsen op 1 november omvormen tot warme plaatsen waar mensen samen herinneringen ophalen."

Op kindermaat

Op het Sint-Lodewijkskerkhof wordt ‘Reveil’ speciaal aangepast voor kinderen. Ook zij zijn op hun jonge leeftijd al bezig met afscheid nemen en de dood. Het is daarom belangrijk dat kinderen er op een goede manier mee leren omgaan. Reveil moet hen daarbij helpen. Zo zullen er verhalen gezongen en verteld worden over dieren en hoe zij met de dood omgaan. Het is een laagdrempelige manier om kinderen te laten zien dat iedereen op een andere manier met verdriet omgaat en dat elke manier een goede manier is.

Ook nog in Emelgem (met Wayne Matthews), Watou (met Bergen) en Waregem worden er vanavond muzikale eerbetonen gebracht aan de overledenen.

Auteurs: