Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Restauratiedossier Lakenhalle officieel ingediend

Restauratiedossier Lakenhalle officieel ingediend

Nieuws
16/10/2019

Het in oorsprong 13de eeuwse Belfort is een icoon van de stad Ieper en hét toonbeeld van de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. De Lakenhalle symboliseert op haar beurt de middeleeuwse bloeiperiode van Ieper als Europese handelsmetropool.

Architectenbureaus aangesteld

Op dit ogenblik zijn de architectenbureaus Avapartners Architects & Planners en Arter aangesteld. Het omvangrijke restauratiedossier is gisteren, op 15 oktober, ingediend bij Onroerend Erfgoed. Het plan is om eerst de buitenkant grondig aan te pakken in verschillende fases en dan binnenin de nodige werken te doen. Het gaat hier over een meerjarenplan waarbij de skyline van de stad er een paar jaar anders zal uitzien. Zo gaat de spits er letterlijk af, alsook de arkeltorentjes.

Bezoekers blijven welkom

Tijdens de restauratiewerken wordt er een maximale ontsluiting van het complex gegarandeerd zodat bezoekers aan het In Flanders Fields Museum en het Yper Museum kunnen blijven genieten van de erfgoedwaarde van deze uitzonderlijke gebouwen. Ook voor de Ieperlingen zal de overlast tot een minimum worden beperkt.

De broodnodige restauratie kost 15, 5 miljoen euro. De Vlaamse overheid subsidieert ruimschoots de helft daarvan: 8,7 miljoen euro. Schepen van Patrimonium Philip Bolle: “De Lakenhalle ligt iedere Ieperling na aan het hart. Het gebouw staat als het ware symbool voor wie en wat we zijn: moeilijk kapot te krijgen. Want na de oorlog, hebben we het gebouw met fierheid heropgebouwd. Daarom moeten we onze Lakenhalle koesteren en verzorgen zodat toekomstige generaties Ieperlingen er evenzeer van kunnen genieten. Onze musea met wereldfaam in het gebouw verdienen het ook dat de stad als goede huisvader over de kwaliteit van het gebouw waakt.”

Bekijk ook:

Auteurs: