Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Restauratie gestart van Sint-Pietersbrug Moen

Restauratie gestart van Sint-Pietersbrug Moen

Nieuws
07/03/2019

Het brugje dateert van de 19e eeuw en is toe aan een grondige restauratie. De werken zouden eind 2019 klaar moeten zijn.  Het brugje dateert van het laatste kwart van de 19e eeuw en is een beschermd monument. Het is een zeldzaam geworden exemplaar van een ijzeren hefbrug met een open vakwerkconstructie die ooit manueel werd bediend. In afwachting van de restauratiewerken is de brug momenteel afgesloten. Fietsers en voetgangers kunnen een omleiding volgen via de Kraaibosstraat.

600.000 euro

“Vlaanderen investeert 600.000 euro om de Sint-Pietersbrug in oude glorie te herstellen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “De restauratie betekent ook een opwaardering van het fietsknooppuntennetwerk: fietsers zullen in Moen niet meer moeten rijden via de grote baan. In Zwevegem wacht men al lang op deze investering en nu maken we er echt werk van.” De Vlaamse Waterweg tracht zoveel mogelijk oorspronkelijke materialen te behouden tijdens de restauratie. 

Met zorg restaureren

Eerst wordt de beplanting langs de oevers verwijderd en daarna worden de oude geleidingen die de schepen vroeger richting de brug leidden en het houten brugdek weggenomen. Daarna volgen de kasseien en de voetpaden die aansluiten op de brug.  Na de demontage van de brug zullen de onderdelen gereinigd, gezandstraald en zo nodig vervangen worden. Tot slot wordt de brug uit elkaar gehaald en overgebracht naar Moen, waar de onderdelen weer nauwkeurig in elkaar worden gepast. Uiteindelijk worden de voetpaden vernieuwd en wordt het wegdek opnieuw aangelegd met zoveel mogelijk gerecupereerde kasseien

Auteurs: