Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Reserveren voor plekje op het strand deze zomer?

Reserveren voor plekje op het strand deze zomer?

Nieuws
17/04/2020

Gezien de coronacrisis ziet het er immers naar uit dat we onze vakantie in eigen land zullen moeten doorbrengen.  Om te vermijden dat iedereen massaal zijn handdoek op het zand gooit, denkt Oostende aan een strandpasje. Wie er geen heeft, zou het strand niet op kunnen en de stranden zouden worden afgebakend worden in zones.  De vraag is maar of andere kustgemeenten dat idee zullen volgen.  Middelkerke en De Panne lijken het in elk geval niet genegen en er blijkt niet echt een consensus te zijn.

Eenheid

"Ik snap de denkpiste in Oostende want ook hier is het strand vrij compact", zegt burgemeester Daphné Dumery van Blankenberge. "Er zal een oplossing nodig zijn maar de basis van de heropstart van het kusttoerisme moet over de hele kust hetzelfde zijn". Ook de burgemeester van Bredene Steve Vandenberghe wil vooral eenheid onder de kustgemeenten. "Geen grijze zone, dat is niet duidelijk voor de mensen. We moeten tot een scenario komen dat valt te handhaven."

"Geen beperking van toeristen"

De burgemeester van Middelkerke kijkt dan weer in de richting van extra badzones. "We gebruiken slechts een klein deel van onze kustlijn. Door extra badzones te creëren kunnen we het aantal toeristen spreiden", vertelt Jean-Marie Dedecker. Beperkingen van het aantal toeristen ziet hij niet zitten. "Bij mijn horeca en winkeliers staat het water al aan de lippen. Zij hebben de toeristen nodig."

Ook burgemeester Bram Degrieck van De Panne wil een uniforme aanpak aan de kust en wil dat de kustgemeenten zich buigen over gefundeerde scenario's en denkpistes om een advies uit te kunnen brengen aan de federale overheid. Gouverneur Decaluwé zegt dat een goede brainstorming over de problematiek welkom is, maar dat het er ook vanaf zal hangen of we deze zomer nog in de federale fase zitten of niet.  "Zo ja dan zullen de burgemeesters niets kunnen zelf beslissen."

(Lees verder onder de video)

IKWV

De intercommunale kustreddingsdienst IKWV heeft de veiligheidsraad gevraagd wat er kan en mag aan de kust deze zomer en wacht op een antwoord. Normaal bereidt de kust reddingsdienst het seizoen nu volop voor nu en werven ze ook de 1.400 redders aan. Maar dat staat nu allemaal on hold.

Het idee om extra bewaakte zwemzones in te richten, zoals de burgemeester van Middelkerke voorstelt, is niet echt haalbaar. "De zones waar nu niet mag gezwommen zijn vaak onveilig omwille van sterke stromingen, of ze zijn moeilijk toegankelijk voor de hulpdiensten, mocht er iets gebeuren," zegt An Beun van de kust reddingsdienst IKWV. "Daarbij komt dat we ook onvoldoende redders en materiaal hebben om  extra zones te creëren." (Lees verder onder de foto)

Het is de bedoeling dat de kustburgemeesters voor eind april weer samenkomen en dat ze intussen elk nadenken over hoe ze de heropstart van het kusttoerisme zien in hun gemeente. Ze moeten bekijken welke maatregelen ze moeten nemen opdat dat veilig zou kunnen verlopen. Behalve de expertise van hun eigen diensten zullen ze ook een beroep doen op de expertise van andere actoren zoals de IKWV en MDK.

Auteurs: 
Redactie
Belga