Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Reliekschrijn van abt Koksijdse Duinenabdij geopend

Reliekschrijn van abt Koksijdse Duinenabdij geopend

Nieuws
23/02/2015

De bedoeling is meervoudig. Enerzijds hopen de wetenschappers nieuwe gegevens over Idesbald, de man die zijn naam gaf aan het kustdorpje Sint-Idesbald, te verkrijgen en inzichten te verwerven over een duizendtal grafcontexten. Anderzijds zal er een 3D-scan genomen worden van de schedel, om op die manier te proberen het gelaat van de zaligverklaarde abt te reconstrueren. Die beeltenis kan dan gebruikt worden om te vergelijken met historische afbeeldingen.

Een derde reden om de loden kist voor het eerst sinds 1968 te openen is om te achterhalen of er aan familiale band bestaat tussen de abt en de jonker Arnaud van de Gracht de Rommerswael. Er wordt immers vaak gerefereerd naar de zalige abt als Idesbald van der Gracht. Bovendien komt in de familie van de jonker de naam Idesbaldus vaak voor als eerste of volgende voornaam.

Idesbaldus werd in 1090 geboren nabij Veurne en stierf in 1167. Hij was ruim een decennium lang abt van de Duinenabdij te Koksijde en zorgde voor een bloeiperiode voor de abdij. Hij werd door paus Leo XIII zalig verklaard in 1894. Tegen het eind van deze week mag de Zalige Idesbald terug in zijn kist.

Auteurs: 
Bernard Vanneuville