Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Reddingsdienst defensie blijft zeker aan de kust

Reddingsdienst defensie blijft zeker aan de kust

Nieuws
22/08/2017

Er zijn gesprekken aan de gang met de luchthaven van Oostende. Dat heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) aangekondigd in Koksijde. Defensie is volop bezig met een efficiëntieoefening en daarbij werd ook de luchtmachtbasis van Koksijde in vraag gesteld. Het terrein van ruim 300 hectare is te groot geworden, louter voor de S&R-opdrachten. Tegelijkertijd stonden ook lokale overheden te springen om een deel in te palmen en werkte de provincie West-Vlaanderen hard aan een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP). De lokale overheden vroegen dan ook duidelijkheid en die kregen ze.

Samenwerken is efficiënter

Er zijn twee opties. Ofwel blijft het departement S&R in Koksijde maar zullen ze werken vanuit een veel kleinere basis ofwel verhuist het departement naar Oostende. "Maar één ding is zeker: S&R blijft aan de zee", aldus Vandeput. Dat betekent dus dat de Seaking, nog tot eind 2018, en de NH90, operationeel blijft vanuit een basis aan de kust. "We willen het zelf blijven doen. We gaan S&R niet uitbesteden. We zijn zeer fier deze rol te kunnen vervullen en willen dit ook in de toekomst blijven doen. We moeten ons wel de vraag stellen: hoeveel ondersteunende diensten hebben we nog nodig? Nu doen we alles zelf, van meteo tot brandweer. In dat opzicht is samenwerken een pak efficiënter", aldus minister Vandeput. Op die manier loopt Oostende in het zichtveld van Defensie. Alle diensten, zoals luchtverkeersleiding en ondersteuning, zijn aanwezig op de l

uchthaven.

Jaren

Een verhuis zou wel meerdere jaren in beslag nemen, al zijn de gesprekken met de luchthaven en de sociale partners al aan de gang. Als er een verhuis komt naar Oostende, dan zal de militaire aanwezigheid in Koksijde nagenoeg onbestaande worden. Door deze mededeling kan Koksijde starten met de nodige procedures voor de herbestemming van de terreinen. Een groot deel van de basis zal overgedragen worden aan de gemeente. Er zijn al plannen voor recreatie, woonentiteiten, de verhuis van stedelijke diensten en industrie.

Auteurs: 
Belga