Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Rechtszaak tegen zus koningin

Rechtszaak tegen zus koningin

Nieuws
22/04/2016

De gravin is eigenares van het huisje in de Canadaweg in Proven, dat Jan Dhondt bewoont. Dat is op een boogscheut van het landgoed Couthof, waar "nonkel Henri" woont.Het huisje maakte deel uit van de erfenis van moeder d'Udekem d'Acoz die in 1983 overleed. In 2009 werd het huisje toegewezen aan gravin Elisabeth. Ze erfde het van haar overleden vader. 

Zij wil het huisje verbouwen en er gastenkamers in onderbrengen. Ze diende hiervoor een bouwaanvraag in bij het Poperings stadsbestuur. Ze kreeg een bouwvergunning, maar Jan Dhondt, die er al 20 jaar woont, ging hiertegen in beroep, omdat hij in het huisje wil blijven wonen. De bouwvergunning werd door de deputatie vernietigd. Gravin Elisabeth zegde ondertussen wel de huur op vanaf 1 oktober vorig jaar. 

Belofte

Maar Jan Dhondt verzet zich hiertegen en trok naar de vrederechter. Hij gaat niet akkoord dat hij uit het huis wordt gezet, omdat hij de belofte had gekregen van Raoul d'Udekem d'Acoz dat hij levenslang in het huisje mocht blijven wonen en dat de huurprijs nooit zou stijgen. Dat was evenwel een mondelinge belofte. Er bestaat geen geschreven contract omdat "het woord van de adel meer waard is dan een geschreven papiertje", zo werd toen aan Jan verteld. 

Jan Dhondt voerde in de loop der jaren een aantal aanpassingswerken uit aan de woning voor zowat 100.000 euro. De vrederechter zal nu een uitspraak moeten doen. Die wordt over een maand verwacht.

Auteurs: 
Piet Lesage