Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Reacties op overlijden kardinaal Danneels

Reacties op overlijden kardinaal Danneels

Nieuws
14/03/2019

Kerkcriticus Rik Devillé herinnert zich de overleden kardinaal Godfried Danneels als iemand die "begaan was met het goed(e) en de vooruitgang van de kerk", maar tegelijkertijd het probleem van seksueel misbruik door geestelijken "niet aankon". "Hij kon dat probleem (van misbruik) niet horen, hij kon dat niet aan, hij kon dat niet erkennen", aldus Devillé donderdag in een reactie.

In het algemeen verdedigde de kardinaal zijn priesters, "hij heeft zelfs mij niet buitengezet", zegt Devillé die toestanden en structuren binnen de kerk aan de kaak stelde en stelt. Uiteindelijk heeft die houding - niet luisteren naar slachtoffers en het verdedigen van de priesters - geleid "tot de gevolgen die wij kennen", aldus nog de medeoprichter van Mensenrechten in de Kerk en Bezield Verband Vlaanderen, alluderend op Operatie Kelk.

Verschillende CD&V-kopstukken hebben op twitter hun waardering geuit voor de overleden kardinaal Godried Danneels. Volgens CD&V-vicepremier Kris Peeters was Danneels "dertig jaar lang het milde en moderne gezicht van de katholieke kerk".

"Met een kerk in volle transformatie, maakte Danneels keuze om oude waarden met nieuwe verantwoordelijkheden voor leken te verzoenen. Als bruggenbouwer stond hij steevast op lijstje papabili", zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke.

"Van kleine jongen in Kanegem tot Kardinaal. Dank aan Godfried Danneels om binnen de kerkmuren een progressieve wind te laten waaien", tweette viceminister-president Hilde Crevits.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem omschrijft Danneels als "een man die steeds aandacht had voor overleg en altijd inzette op wederzijds begrip. Een voorbeeld daarvan was zijn inzet voor de Interreligieuze dialoog tussen verschillende geloofsgemeenschappen"

Lees ook:

Auteurs: 
Belga