Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Provincie keurt ringweg Anzegem goed, maar ellende allicht niet voorbij

Provincie keurt ringweg Anzegem goed, maar ellende allicht niet voorbij

Nieuws
23/11/2021

Al 15 jaar lang woedt daar een hevige discussie over tussen voor- en tegenstanders. De gemeenteraad van Anzegem nam zelf geen beslissing omdat er teveel raadsleden niet mochten stemmen omwille van hun persoonlijke betrokkenheid. Daarom hakt de provincie nu de knoop door.

Het zware verkeer door de doortocht van de gemeente zorgde al jaren voor een probleem. Er lagen twee pistes op tafel. Ofwel wordt de huidige doortocht langs de Kerkstraat heringericht. Ofwel komt er een ringweg rond de gemeente. De provincie heeft nu beslist. Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu: "Er was maar 1 oplossing voor de gemeente. Maar ook voor de streek rond Anzegem die vandaag enorm veel zwaar verkeer te verwerken krijgt. De omleidingsweg is de enige structurele oplossing".

Stemming

De meerderheid van CD&V, Open VLD en Vooruit kozen dus voor de ringweg maar dat zinde de oppositie niet. Groen en Vlaams Belang stemden tegen. Ook N-VA heeft zich onthouden en ook de gemeente Anzegem is er niet voor te vinden. De kans is groot dat er nu nog een juridisch vervolg komt en de verkeersellende dus blijft aanhouden. Het plan gaat nu naar de Vlaamse Regering die het binnen de 45 dagen nog kan schorsen. Zo niet, komt de ring een stapje dichterbij.

Ook in de gemeente Anzegem zelf is er verdeeldheid. Meer dan 5.000 mensen hebben zich tegen de ringweg uitgesproken en ook de gemeenteraad stemde zelfs 4 keer unaniem tegen.  Het  actiecomité ‘omring Anzegem niet’ voerde dan ook actie net voor de provincieraad in Brugge.

Auteurs: 
Karl Vandenberghe