Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Protest tegen stiltecirkel op de markt van Tielt

Protest tegen stiltecirkel op de markt van Tielt

Nieuws
15/05/2019

In verschillende steden in Vlaanderen verzamelden tussen 12.15 en 12.45 uur sympathisanten van de vzw Pax Christi in Stiltecirkels. Hand in hand protesteerden ze in stilte, solidair met het Palestijnse volk. In Tielt gebeurde dat op de Markt. Een dertigtal mensen stond ingetogen aan de hallentoren, onder hen ook de Tieltse advocaat Paul Bekaert. Hij komt vaak op voor de mensenrechten. Op 15 mei gedenken de Palestijnen de Nakba, de 'catastrofe' waarbij 750.000 mensen hun huizen en dorpen noodgedwongen moesten achterlaten. De meesten konden nooit meer naar hun land terugkeren.

Dit jaar gaat alle aandacht naar kinderen in gevangenschap. "We willen onze verontwaardiging uiten over het aanhoudend onrecht dat hen wordt aangedaan en Israël oproepen de mensenrechten en het internationaal, humanitair recht te respecteren. We hopen op meer erkenning, ook in België, voor de Palestijnse 'catastrofe'."

Tegendemonstrant

In Tielt lokte het stil protest één tegendemonstrant uit. Die had een bord bij met enkele slogans. Hij vond dat de actie te gericht was tegen Israël en vond het "antizionisme, antisemitisme en racisme". Vier politieagenten hielden de demonstrant weg van de Stiltecirkel. Volgens de man zelf was er helemaal geen tumult, en ging hij spontaan in de verste hoek staan, zonder tussenkomst van de agenten.

Auteurs: 
Lieven Vancoillie