Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Protest tegen mobiliteitsplan Ieper

Protest tegen mobiliteitsplan Ieper

Nieuws
30/05/2022

Voor de fietsersbond en de milieuraad krijgt het mobiliteitsplan een onvoldoende. Twaalf van hun aanbevelingen zijn zonder gevolg gebleven. Ook overleg bleef uit, zeggen ze. Volgens de fietsersbond en de milieuraad houden de politieke partijen zich onvoldoende aan hun verkiezingsbeloften. Ze vragen hen om het voorgestelde plan te herzien en de goedkeuring uit te stellen.

Johan Vanhaverbeke, Fietsersbond Ieper: "Er zijn heel weinig maatregelen om het doorgaand verkeer er uit te halen. Ook naar parking toe, er mag geen enkele parkeerplaats verdwijnen. Maar voor fietsers zijn er weinig concrete maatregelen. Er is enkel sprake van fietsassen en geen fietsstraten." De fietsersbond wil ook minder zwaar verkeer in de dorpskernen, beter onderhouden fietspaden en meer zones 30.

Wel fietsvriendelijk

Volgens de burgemeester krijgt de fiets in het nieuwe mobiliteitsplan wel degelijk meer ruimte.  Emmily Talpe, burgemeester: "We willen ook inzetten op fietspaden, op ruimtes waar fietsers zich vrij kunnen bewegen, ook op de Leet zullen auto’s minder vlot toegang hebben. Ook de Elverdingestraat zal eenrichtingsverkeer zijn. We werken dus toe naar een fietsvriendelijke stad waarbij we vanaf dag één mee aan de slag zijn."

Ook voor de milieuraad gaat het plan niet ver genoeg. Lieven Stubbe, Milieuraad: "Door de smalle straten en de hoge huizen blijft de CO2 gevangen. Dat heeft een studie van De Standaard Curieuzeneuzen uitgewezen. Als het verkeer door de stad mag blijven razen, zal daar niets aan veranderen. Wij pleiten ook voor Ieper als een echte groene stad."

 

Auteurs: 
Karl Vandenberghe