Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Potvis Valentijn vandaag opgegraven in Koksijde

Potvis Valentijn vandaag opgegraven in Koksijde

Nieuws
13/05/2019

Toen de potvis van 17 meter lang in 1989 was aangespoeld, trok dat zo'n 300.000 nieuwsgierigen. Valentijn ligt begraven op het domein van abdijhoeve Ten Bogaerde. Het was altijd al de bedoeling om hem weer op te graven en tentoon te stellen, dertig jaar later is het dus zover. Na proefopgravingen in 2013 werd officieel beslist om potvis Valentijn uit de grond te halen. Zij zorgen er ook voor dat de potvis tentoongesteld kan worden in het NAVIGO-museum in Oostduinkerke.

“De definitieve rustplaats van de potvis, om het zo te zeggen, wordt de binnenplaats van het visserijmuseum,” zegt burgemeester Marc Vanden Bussche. We gaan een studiebureau inschakelen dat daarmee binnen de drie jaar klaar moet zijn. Dan moet ook de Gentse Universiteit daarmee klaar zijn.”

"Het is uniek dat wij de potvis nog in zijn totaliteit konden begraven," zegt burgemeester Vanden Bussche. "Met de nieuwe wetgeving is dat niet meer mogelijk. Als er nu een potvis aanspoelt, moet die onmiddellijk in stukken gesneden worden."

Het hele project kost 200.000 euro. "Als we zien hoe groot de belangstelling is bij de mensen, vinden we dat zeker de moeite waard", aldus de burgemeester. De opgraving vanmorgen lokte al meteen toeschouwers.