Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Politie vraagt aandacht voor internetfraude

Politie vraagt aandacht voor internetfraude

Nieuws
05/02/2019

Dader geïdentificeerd

Eind januari heeft zich bij de politiezone namelijk een slachtoffer van phishing gemeld. Het slachtoffer kreeg een valse mail, zogezegd van zijn bankinstelling, met de melding dat zijn kaart een upgrade moest krijgen. De betrokkene vulde zijn kaartnummer en gegevens via een link in op een website en gaf ook de gegevens door vanop zijn bankkaartlezer.

De bankinstelling was echter alert en merkte een verdachte betaling op van 12.046 euro. De betaling werd nog tijdig geblokkeerd en de politie startte een onderzoek. Ondertussen is de dader van de poging tot informaticafraude opgespoord en geïdentificeerd.

Soorten Phishing mails

  • een bankinstelling vraagt in een e-mail naar het slachtoffer om via het aanklikken van een link bankkaartgegevens door te geven om deze terug actief te stellen.
  • in een andere phishing mail vragen ze aan het slachtoffer om een nieuwe datum door te geven, via een aan te klikken link, om een aangeboden pakje alsnog te kunnen afleveren.
  • bij een derde type phishing mail betalen slachtoffers elektronisch aangeleverde facturen van gekende leveranciers waarvan het rekeningnummer is gewijzigd.

Tips:

  • Ga nooit in op dergelijke mails en verwijder deze onmiddellijk.
  • Neem bij twijfel contact op met uw bankinstelling en maak melding van deze phishing mail.
  • Controleer steeds alle gegevens vooraleer betalingen uit te voeren.
Auteurs: