Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Politie kondigt stiptheidsacties aan

Politie kondigt stiptheidsacties aan

Nieuws
11/10/2018

Volgens de bonden hebben politieagenten hun buik vol van de afbraak van hun statuut en eisen ze respect van politici en burgers. Ze vragen om vrijdag vanaf 6 uur tot ongeveer 8.30 uur tijdens de dienst controles uit te voeren of grootschalige controles te organiseren met de collega's, bijvoorbeeld voor alcohol achter het stuur.

"Er is alvast veel solidariteit onder het politiepersoneel", zegt Carlo Medo van het NSPV. "Veel collega's hebben gevolg gegeven aan onze oproep en er zullen veel controleacties zijn." De zwaartepunten van de controles liggen niet in West-Vlaanderen, maar ook bij ons zijn acties niet uitgesloten.

Drie grote twistpunten

De politievakbonden stippen drie grote twistpunten aan. Zo kaarten de bonden het toenemende geweld, ook verbaal, aan tegen agenten. Hierbij pleiten ze ook dat daders van geweld tegen agenten de maximale straf verdienen - onlangs was er onvrede bij de agenten omdat een van de moordenaars van Kitty Van Nieuwenhuysen een enkelband kreeg. De bonden kaarten ook al langer de vele wijzigingen aan het statuut aan. Ander element zijn de opdrachten die volgens de bonden niet tot het kerntakenpakket behoren. Het gaat dan om invallen voor stakende cipiers of het extra werk door de transmigratie.

De politievakbonden hebben de voorbije weken al verschillende protestacties georganiseerd om hun eisen kracht bij te zetten. Eind 2014 was er een gelijkaardige stiptheidsactie.

Auteurs: 
Belga