Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Pleidooi voor propere stranden met de 'Federal Truck'

Pleidooi voor propere stranden met de 'Federal Truck'

Nieuws
04/07/2018

De vrachtwagen trekt komend weekend naar Nieuwpoort (7 juli) en De Panne (8 juli). Aan de truck worden klasjes gegeven over het voorkomen van afval in zee, gevolgd door strandopruimingsacties. Dat meldt de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu dinsdag.

Wereldwijd belandt elke minuut een volle vrachtwagen plastic afval in zee. In de speciaal ingerichte Federal Truck zijn brochures en posters beschikbaar en worden filmpjes getoond die de bezoekers alles leren over de Noordzee en haar rijke biodiversiteit. Via een interactief spel op een groot scherm kunnen ze ook afval uit de zee halen.

Jaar van de Noordzee

De federale overheid wil met de actie ook ondersteuning bieden aan onder meer vzw's en watersporters die het probleem van marien zwerfvuil aanpakken. "Het is erg belangrijk om iedereen mee te krijgen", zegt staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld). "Die lokale acties verdienen onze aandacht en willen we ondersteunen, zodat ze in elke kustgemeente kunnen plaatsvinden."

Dit jaar is trouwens het Jaar van de Noordzee. In het kader daarvan geeft elke week een andere Bekende Vlaming een tip voor een gezondere Noordzee in het Radio 2-programma Plage Préférée, en dat een zomer lang.

Auteurs: