Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Plannen voor waterstofinstallatie in Zeebrugge

Plannen voor waterstofinstallatie in Zeebrugge

Nieuws
28/02/2020

De haalbaarheidsstudie voor het project is positief en het consortium schrijft een aanbesteding uit voor de bouw ervan. De partners mikken erop om na de zomer een finale investeringsbeslissing te nemen en hopen na het bekomen van de vergunningen tegen midden volgend jaar te kunnen starten met de constructie van de installatie.

Met het groene energieproject Hyoffwind willen de partners een power-to-gas installatie bouwen om hernieuwbare elektriciteit via elektrolyse om te zetten in groene waterstof.  Zeebrugge zou daarbij fungeren als energiehub en heeft bovendien ook potentieel als logistieke hub voor waterstoftoepassingen.

Opslag in aardgasinfrastructuur

Groene waterstof kan worden vervoerd en opgeslagen in de bestaande aardgasinfrastructuur, wat in de toekomst seizoensopslag van hernieuwbare energie mogelijk kan maken. Tegelijk wordt op die manier aardgas als energie voor verwarming, mobiliteit en de industrie koolstofarmer en dus duurzamer. Bovendien kan groene waterstof ook als koolstofvrije energie of grondstof op zich gebruikt worden in mobiliteit, logistiek en industriële processen, bijvoorbeeld in de chemie of staalindustrie.

Eerder hebben Deme, PMV en Haven Oostende al hun plannen bekendgemaakt om in Oostende een groene waterstoffabriek te bouwen. Die zou er tegen 2025 komen.

Lees ook:

 

Auteurs: 
Redactie