Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Plannen site Sint-Jozef in Oostende goedgekeurd: "Van stadskanker naar groene long"

Plannen site Sint-Jozef in Oostende goedgekeurd: "Van stadskanker naar groene long"

Nieuws
17/05/2020

Aan de plannen gaan ruim 14 maanden denkwerk vooraf. Ontwikkelaar Vastgoedgroep Degroote, de eigenaar van de site, CM en Stad Oostende hadden een doel voor ogen:  de ontwikkeling van een leefbaar en duurzaam project dat aansluit op de bestaande woonwijk.

Het project telt in totaal 185 woningen en appartementen en zal ook op warmtenet aangesloten zijn. CM zal op de site eveneens zijn hoofdkantoor voor de regio Oostende uitbouwen. Verder wordt het aandeel groene ruimte op de site sterk opgetrokken. In de 10.000 m² groen die voorzien is op de site, komt een buurtpark, stadsmoestuin en stadspaviljoen met boomgaard voor extra rust.

Autovrij 

Op het vlak van mobiliteit wordt vertrokken van het STOP-principe: eerst Stappen, dan Trappen vervolgens Openbaar vervoer en dan pas de Personenwagen. “Doordat de site op wandelafstand ligt van het stadscentrum, het strand, scholen, sportinfrastructuur, de muziekschool kan dit perfect", meent schepen van Omgevingsvergunningen Kurt Claeys.

Door het behoud van de bestaande parkeertoren die ruimte biedt aan 243 wagens, blijft de site autovrij en krijgen voetgangers en fietsers er alle ruimte. Er zijn 450 fietsstallingen voorzien, ook voor bakfietsen en bolderkarren. Ten slotte zullen er vijf elektrische deelwagens beschikbaar gesteld worden voor de bewoners, bijvoorbeeld om boodschappen te doen.

Einde werken voorzien in 2025

De werken zullen normaal beginnen september 2020. In het voorjaar van 2021 wordt gestart met de bouw van 80 woningen en appartementen. De eerste bewoners kunnen er dan hun intrek kunnen nemen in 2022. Het is de bedoeling dat het project volledig afgerond is in 2025.

De totale investering  komt neer op meer dan 50 miljoen euro, waarvan ruim 4 miljoen euro voorzien wordt voor de inrichting van de groene ruimtes en pleinen. "Ik ben ervan overtuigd dat dit voor een grote dynamiek in de buurt zal zorgen. Niet alleen wordt een troosteloos stadsdeel weggewerkt, maar dit project zal de volledige buurt van zuurstof voorzien", besluit schepen Kurt Claeys.

Auteurs: 

Ontvang nu pushberichten met West-Vlaams nieuws rechtstreeks in je Facebook inbox