Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Parket in beroep tegen vrijlating voor drugslab in Lendelede

Parket in beroep tegen vrijlating voor drugslab in Lendelede

Nieuws
05/01/2021

De raadkamer wilde een Nederlandse verdachte wel vrijlaten op borgtocht, maar de Brugse afdeling van het parket West-Vlaanderen heeft beroep aangetekend tegen die beslissing.

Het onderzoek ging van start naar aanleiding van informatie over een bekende figuur in het West-Vlaamse drugsmilieu. Het gaat om een man die in 2017 al veroordeeld werd voor zijn aandeel in een cannabisplantage in Ledegem. De speurders kregen uiteindelijk een 51-jarige Oostendenaar als mogelijke spilfiguur in het vizier, maar hij ontkent zijn betrokkenheid bij de zaak.

In het gerechtelijk onderzoek naar de productie en export van verdovende middelen voerde de West-Vlaamse Federale Gerechtelijke Politie op dinsdag 8 september 2020 een reeks huiszoekingen uit. Op een boerderij in Lendelede werd op die manier een groot lab voor de productie van synthetische drugs opgerold. In de oude varkensstal kon tot twee ton amfetamines geproduceerd worden.

Volgens het parket waren er ook effectief gevaarlijke chemische stoffen aanwezig. De tussenkomst in Lendelede verliep niet rimpelloos. Zo vluchtte een verdachte de velden in, waardoor een zoekactie op poten gezet moest worden. Daarbij werden ook speurhonden en een helikopter ingezet. Dankzij die klopjacht konden de FGP en de lokale politiezones Vlas, Midow en Gavers de man uiteindelijk toch inrekenen. Een andere verdachte verborg zich dan weer in een oude beerput. Hij raakte echter bevangen door de giftige gassen en belandde zelfs even in een coma.

In het dossier werd de aanhouding van acht verdachten dinsdagochtend opnieuw met twee maanden verlengd. Meester Filip De Reuse bepleitte wel met succes de vrijlating van een Nederlandse verdachte. De raadkamer legde hem een borgsom van 5.000 euro op, maar het parket ging tegen die beslissing in beroep.

De KI in Gent zal binnen twee weken de knoop moeten doorhakken. De verschijning van een tiende verdachte werd op vraag van de verdediging uitgesteld naar vrijdag.

BEKIJK OOK:

Auteurs: 
Belga