Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Paaspauze: kappers en scholen dicht, winkelen op afspraak

Paaspauze: kappers en scholen dicht, winkelen op afspraak

Nieuws
24/03/2021

Wat is er beslist?

 • Niet-medische contactberoepen - zoals kappers, schoonheidssalons en tattooshops - gaan weer voor 4 weken dicht.
 • Ook niet-essentiële winkels vallen onder de nieuwe maatregelen. Ze mogen open blijven, maar enkel op afspraak. Twee personen uit hetzelfde gezin mogen samen de winkel binnen. In grote winkels (zoals bvb Ikea) wordt er ook aan crowd control gedaan door maximaal 50 mensen tegelijk binnen te laten. In andere niet-eesentiële winkels bepaalt de grootte van de winkel, hoeveel klanten er binnen mogen na afspraak. 

  Essentiële winkels (onder meer voedingswinkels, apothekers, maar ook winkels voor hygiëne-producten, kledingstoffen, bloemen en planten, telecomwinkels en kranten- en boekenwinkels) mogen klanten blijven ontvangen zonder afspraak. 

 • Burgemeesters moeten erop toezien dat niet te veel mensen tegelijk in de winkelstraten aanwezig zijn.
 • Ook de buitenbubbel verkleint opnieuw. Nu mag u nog met 10 personen samen komen. Dat wordt opnieuw gereduceerd tot 4. 
 • In het onderwijs komt er een extra week paasvakantie. Enkel de kleuterscholen mogen openblijven. Voor het lager en secundair onderwijs worden de lessen opgeschort vanaf maandag. Examens kunnen wel doorgaan. En na de paasvakantie kunnen alle scholen weer open gaan.
 • Jeugdkampen blijven mogelijk, maar enkel tijdens de paasvakantie, in beperkte groepen van 10 jongeren en zonder overnachting. Voor 12+ moet dat hoe dan ook buiten, voor -12 bij voorkeur buiten.
 • Striktere controles op telewerk: De controles worden opgedreven en verscherpt. Werkgevers moeten een register bijhouden waarin de planning staat van wie er wanneer aanwezig zal zijn op de werkvloer.
 • Betogingen: Het aantal deelnemers voor statische manifestaties op de openbare weg wordt beperkt tot 50
 • Niet-essentiële reizen blijven verboden: De grenscontroles tijdens de paasvakantie worden ook gevoelig aangescherpt.
 • De bestaande financiële compensaties voor de getroffen sectoren, blijven. 

Viroloog Marc Van Ranst durft niet te zeggen of vier weken "paaspauze" voldoende zal zijn om de curve naar beneden te krijgen. "We kijken beter naar de cijfers, maar de vooropgestelde doelen lijken moeilijk haalbaar", zegt hij. "We zullen er goed over moeten nadenken hoe we deze paasvakantie gaan inplannen." Massaal naar de zee of dierenparken trekken, is volgens Van Ranst geen goed idee.

Herbekijk de persconferentie van het overlegcomité

Auteurs: