Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Overzicht: het regent afgelastingen door verstrengde coronamaatregelen

Overzicht: het regent afgelastingen door verstrengde coronamaatregelen

Nieuws
23/11/2021

In Izegem wordt de kerstmarkt van zondag 19 december afgelast. De stad laat weten dat de organisatie niet haalbaar is vanwege de nieuwe coronamaatregelen. Ook de kerstmarkt van de basisschool Heilige Familie gaat niet door. De Izegemse seniorenraad viert dit jaar het vijftigjarige bestaan. “Maar door de omstandigheden wordt de driedaagse organisatie volgende week geannuleerd”, zegt voorzitter van de seniorenraad Viviane Parmentier.

Ingelmunster schrapt enkele eindejaarsevenementen: er komt geen Chalet en ook geen seniorenfeest. Dat laat de gemeente weten: "De coronacijfers blijven heel sterk stijgen en de druk op de zorgsector is groot. Ook in Ingelmunster zijn er hoge besmettingscijfers, wat gevolgen heeft voor de geplande evenementen.”

De stad Menen annuleert alle stedelijke evenementen tot en met 28 januari. Ook de kerstmarkt in Lauwe op 11 december gaat niet door. Burgemeester Lust: "In de huidige context van de stijgende coronacijfers annuleert de Stad Menen alle eigen, stedelijke evenementen tot en met 28 januari 2022 onder andere Kerst in Lauwe en de Nieuwjaarsloop in Menen.

Naar aanleiding van de verstrengde maatregelen heeft het lokaal bestuur van Ichtegem beslist om de Kunstambachtenbeurs en nieuwjaarsdrink af te gelasten. Burgemeester Jan Bekaert. “Concreet gaat het over de Kunstambachtenbeurs op 20 en 21 november 2021 en de nieuwjaarsdrink voor de inwoners op 2 januari 2022. Beide evenementen brengen immers veel mensen samen, zorgen voor verschillende bezoekersstromen en de opkomst is op voorhand niet in te schatten waardoor we deze evenementen niet coronaproof kunnen laten plaatsvinden.”

Wielsbeke schrapt de nieuwjaarsreceptie voor haar inwoners op 9 januari. En ook de huldiging van Tessa Wullaert begin december is afgelast. "Wij hebben een hoge besmettingsgraad en willen geen onnodige risico's nemen," laat de gemeente weten. In deelgemeente Ooigem heeft het feestcomité van de jaarlijkse Kersthappening beslist om de editie van dit jaar uit te stellen naar december 2022. Het evenement stond gepland voor 12 december.

In Sint-Eloois-Vijve is het eindejaarsevenement 'Lichtjes aan de Leie' ook geannuleerd. Het is meteen uitgesteld naar 26 november 2022.

In fuifzaal Depart in Kortrijk gaan de twee nog geplande fuiven (vanavond Wallstreet  en morgenavond The Way of WallStreet) niet door. Depart is geen officiële dancing en mag dus niet werken met selftests. Mondmaskers zouden dus verplicht zijn. En dat is onhaalbaar, zegt de organisatie.

Op zaterdag 18 december 2021 is in Hooglede de kerstmarkt gepland.  Maar die gaat niet door. Net als de nieuwjaardrink van 8 januari 2022. De gemeente kijkt uit om de receptie voor inwoners als nog te plannen in het voorjaar.

De besmettingscijfers in Ardooie zijn op dit moment heel hoog.  Daarom worden alle gemeentelijke zalen vanaf 22 november gesloten voor activiteiten. Concreet gaat het om GC ’t Hofland, OC ’t Zonneke, OC De Tassche, OC Albertzaal en evenementenhal De Ark. De sluiting geldt tot 1 januari 2022. Ook de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie op zondag 9 januari wordt niet georganiseerd.

De kerstmarkt van 11 en 12 december in Tielt gaat niet door. Dat laat het bestuur van de Tieltse Middenstand en Ondernemingen vzw weten op Facebook.

In Wingene en Zwevezele gaan beide kerstmarkten niet door. Die waren gepland op 11 en 18 december. "De nieuwe maatregelen maken het praktisch niet haalbaar om een gezellig samenzijn te organiseren", zegt de gemeente.

Kuststeden

Stad Oostende: Het eindejaarsvuurwerk kan dit jaar niet doorgaan, het Podcastfestival wordt uitgesteld. Ook de Nieuwjaarsduik zal dit jaar niet doorgaan. Winter in het Park gaat wel door, en ook de Lichttunnel in de Adolf Buylstraat blijft.  De Nieuwjaarsreceptie voor inwoners en tweedeverblijvers (normaal gepland op 9 januari) en de aanpak hiervan wordt de komende weken verder bekeken.

Stad Blankenberge heeft dan weer beslist om het Bal van de Burgemeester, dat normaal gezien begin december plaatsvindt, af te gelasten. Winterpret, het gloednieuwe winterconcept met kerstmarkt, wordt niet geannuleerd, benadrukt de gemeente.

Volg alles over de vierde golf in West-Vlaanderen in ons livecenter.

Auteurs: