Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Openbaar aanklager vordert 19 jaar cel

Openbaar aanklager vordert 19 jaar cel

Nieuws
18/11/2016

In de feiten zelf zag de openbaar aanklager alleszins geen verzachtende omstandigheden. "Hij heeft twee minuten op haar keel geduwd. Hij had gemakkelijk kunnen stoppen, ze lag daar weerloos. Was hij gestopt, dan was er een volledige overlevingskans." Daarnaast vroeg Tom Janssens aandacht voor het leed van de familie Courtens. "Er is niets zo erg als een eigen kind verliezen, en dan nog op die manier. Zo gruwelijk, zo zinloos, zo verwoestend."

K.T. dumpte het lichaam van zijn vriendin in een gracht en bekende zijn daden pas enkele uren later. "Hij heeft iedereen voorgelogen om ermee weg te geraken. Het is mijn innige overtuiging dat K.T. geen spontane bekentenissen heeft afgelegd tegenover zijn moeder." Een telefoontje van de beste vriendin van Kimberley zou de trigger geweest zijn. "Delphine zegt hem dat het lijk gemakkelijk gevonden zal worden door haar gsm. Dan beseft hij dat het spelletje gespeeld is. Ook in latere verhoren probeert hij aan zijn verantwoordelijkheid te ontsnappen."

Van doorleefde spijt is volgens de procureur-generaal geen sprake bij de beschuldigde. "Het waren altijd dezelfde zinnetjes, maar geen uiterlijk verdriet. Ik heb een slecht gevoel bij die spijt, er scheelt iets aan. Het ging een ander proces geweest zijn als hij precies had gezegd waarom en hoe het echt gebeurd is."

K.T. beschikt nog over een blanco strafblad. "Hij heeft zijn strafregister maar vier jaar blanco gehouden, al waren er wel een paar politionele tussenkomsten. Is dat een grote verdienste? Niet echt, maar blanco is blanco. Ik aanvaard het als een verzachtende omstandigheid." De risicotaxatie van de gerechtspsychiater baart het OM wel zorgen. "Er blijft een verhoogde kans op gewelddadig recidive in situaties van krenking en verlating. Dat komt vooral voor in een relationele context."

Ten slotte benadrukte Tom Janssens dat er wel nog iets goeds in de beschuldigde zit. "Ik hoop en geloof dat we elkaar nooit meer voor een rechtbank zullen zien. Ik vraag 19 jaar. Dit betekent dat K.T. voor zijn dertigste voor de strafuitvoeringsrechtbank komt. Dan heeft hij nog een heel leven voor zich. Kimberley heeft die kans niet gekregen. Zij was al dood op 20 jaar."

Auteurs: 
Belga