Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Open Vld eist snelle erkenning van droogte als ramp

Open Vld eist snelle erkenning van droogte als ramp

Nieuws
28/08/2018

Dat hebben Europees parlementslid Hilde Vautmans, Vlaams parlementslid Herman De Croo en provincieraadlid Piet Vandermersch vandaag gezegd in Ledegem.

Ze vragen ook dat de vaststellingen van geleden schade op een moderne manier gebeuren en dat de schadevergoedingen sneller uitbetaald worden.

De oogst die Piet Vandermersch, zelf landbouwer, vandaag liet zien, spreekt voor zich. "De bieten moeten tot een kilo zwaar zijn, nu wegen ze amper 300 gram. De maïs draagt amper kolven en de kolven die er zijn hebben geen voedingswaarde. Bij de prinsessenbonen is het amper beter."

"Het is al het derde jaar op rij dat de oogst mager uitvalt en voor velen is dit de spreekwoordelijke druppel", stelt Vaultmans, naast Europarlementslid ook schepen van Landbouw in Sint-Truiden. Ze pleit voor een aanpak op Vlaams, federaal én Europees niveau en schuift drie prioriteiten naar voren: de erkenning van de droogte als ramp, verbeterde vaststellingen met inzet van drones en satellietbeelden, en een snellere vergoeding van de landbouwers.

Droogte uitzonderlijk

Op vraag van minister Schauvliege analyseerde het KMI de droogte van de zomer 2018 en kwam tot de conclusie dat het in Vlaanderen inderdaad om een uitzonderlijke situatie ging. Deze beslissing ligt voor Boerenbond in lijn met de verwachtingen. De erkenning van de droogte als uitzonderlijk is een eerste belangrijke stap naar de erkenning van de droogte als landbouwramp. Naast het advies van het KMI, is de erkenning van een landbouwramp weliswaar pas mogelijk wanneer de totale schade aan de teelten in Vlaanderen groter is dan 1,24 miljoen euro en wanneer de gemiddelde schade per dossier meer dan 5.580 euro bedraagt. Boerenbond gaat ervan uit dat ook aan die andere criteria is voldaan, gezien de schade op het terrein. Boerenbond doet dan ook een oproep aan alle Vlaamse gemeenten om op basis van de (voorlopige) vaststellingen door de schattingscommissies zo snel mogelijk een raming van de totale schade en van het aantal schadegevallen op het grondgebied van de gemeente door te geven aan het departement Landbouw & Visserij van de Vlaamse overheid. Zo kan de Vlaamse Landbouwadministratie een raming opmaken van het totaalbedrag van de schade en de gemiddelde schade per dossier.

Auteurs: 
Redactie