Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Oostendenaar naar cel voor steekpartij

Oostendenaar naar cel voor steekpartij

Nieuws
23/03/2020

Hij plantte een mes in de borst van een kameraad, maar hield vol dat hij uit wettige zelfverdediging handelde. Het openbaar ministerie had vier jaar cel geëist voor poging tot doodslag, maar van een oogmerk tot doden was volgens de rechters geen sprake.

Eind juli vorig jaar zagen omwonenden hoe een bloedende man door de Peter Benoitstraat in Oostende strompelde. De 39-jarige Oostendenaar van Tsjetsjeense origine werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, maar was snel buiten levensgevaar. In een woning in diezelfde straat werd kort na de feiten een verdachte opgepakt. Beide mannen hadden samen in de woning van een vriendin drugs gebruikt. Door de cocaïne zou de beklaagde aan slapeloosheid geleden hebben. Volgens de procureur sloeg hij zonder duidelijke reden met zijn gitaar op het hoofd van zijn kameraad. Het slachtoffer begon zelf ook klappen uit te delen, waarna zijn vriend zou uitgehaald hebben met een mes.

Wettige zelfverdediging

De verdediging pleitte dat van poging tot doodslag absoluut geen sprake kon zijn. Volgens meester Jean-Marie de Meester wilde M. geld stelen van zijn cliënt. "Ik heb enkel mijn eigen leven verdedigd", zei de beklaagde zelf. Zijn advocaat vroeg zelfs de vrijspraak, op basis van wettige zelfverdediging.

Auteurs: 
Belga