Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Oostende laat geplande betoging niet toe

Oostende laat geplande betoging niet toe

Nieuws
18/09/2020

Dat gebeurt als reactie op de mars tegen de straffeloosheid van enkele weken geleden.  Maar het stadsbestuur en politie Oostende benadrukken dat deze betoging niet toegelaten is. Ze roepen de organisatoren op om de mars niet te laten doorgaan en eventueel een alternatieve actie te bedenken die wel coronaproof is.

Nationale Veiligheidsraad

"De regels van de Nationale Veiligheidsraad zijn duidelijk. Voor betogingen op de openbare weg moet steeds toestemming gevraagd worden aan de lokale overheid", luidt het in een persbericht. "In ieder geval moet de betoging ‘statisch’ zijn en plaatsvinden op een plek waar de veiligheidsafstanden gerespecteerd kunnen worden. Een mars is zeker geen statische betoging en kan dus onmogelijk toelating krijgen. Wij staan als politie opnieuw klaar om op te treden. Dergelijke acties vragen veel extra inzet van onze mensen die al heel zware maanden achter de rug hebben”, aldus korpschef Philip Caestecker.

Alternatieven

Ook de eerdere mars in Oostende was niet toegelaten. De politie maakte proces-verbaal op, het onderzoek naar het roepen van racistische slogans loopt. “We kunnen echt geen betogingen toelaten nu het coronavirus opnieuw in opmars is. Dergelijke samenscholingen vormen een te groot risico voor de volksgezondheid” zegt burgemeester Bart Tommelein.  Het stadsbestuur heeft aan de organisatoren van de geplande mars gevraagd om te zoeken naar een alternatieve actie, zonder samenscholing. “We hopen dat ze dit alsnog overwegen. Er zijn andere - veiligere - manieren om je stem te laten horen” besluit de burgemeester.

Bekijk ook:

Auteurs: 
Redactie