Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Oostende betaalt jaarlijks 220.000 euro voor leegstaande appartementen

Oostende betaalt jaarlijks 220.000 euro voor leegstaande appartementen

Nieuws
23/01/2020

De stad bouwde de appartementen voor eenoudergezinnen die er maximaal drie jaar gingen wonen. Maar juridisch gezien moet dat soort appartementen voor negen jaar verhuurd worden. Bijgevolg staat het volledige appartementsblok al een jaar leeg en betaalt de stad zelf de huur aan de projectontwikkelaar.

De leegstaande appartementen dateren nog van een project van de vorige legislatuur in Oostende. De 41 appartementen waren bedoeld als tijdelijke opvang voor eenoudergezinnen. Die zouden er maximaal drie jaar wonen. Dat bleek uiteindelijk wettelijk gezien niet te mogen.

Te klein

"We kregen te horen dat dit soort appartementen moest verhuurd worden voor negen jaar. Maar daar zijn de studio's veel te klein voor. Met dat advies heeft de vorige legislatuur geen rekening gehouden", zegt schepen van Wonen Kurt Claeys (Open Vld).

Het sociale verhuurkantoor kan de appartementen dus niet verhuren. Daardoor moet de stad uit eigen zak jaarlijks 220.000 euro betalen aan de projectontwikkelaar. "Normaal zouden we dat bedrag uit de huren moeten halen, maar zolang er niets verhuurd wordt, komt dat uit de stadskas", aldus Claeys.

Oostende gaat nu op zoek naar een oplossing om het gebouw toch nog een invulling te geven. "Al is dat in het huidige contract zeer moeilijk", zegt Claeys.

Auteurs: 
Belga