Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ook twee chauffeurs van Albanese mensensmokkelorganisatie in de cel

Ook twee chauffeurs van Albanese mensensmokkelorganisatie in de cel

Nieuws
13/09/2019

De lokale politiezone Spoorkin stelde in het voorjaar van 2019 vast dat regelmatig Albanezen werden aangetroffen in de regio Veurne. Met behulp van die informatie kon het team Mensensmokkel van de federale gerechtelijke politie (FGP) een mensensmokkelorganisatie in kaart brengen. De bende zou gegarandeerde transporten uitvoeren, waarbij de Albanese slachtoffers met medeweten van vrachtwagenchauffeurs naar het Verenigd Koninkrijk werden gebracht. In ongeveer anderhalf jaar tijd werden eerder al drie dergelijke organisaties opgerold.

De migranten worden door chauffeurs naar afgesproken plaatsen gebracht, waar ze dan in vrachtwagens verstopt worden. Eind augustus werd door de speurders een Litouws voertuig onderschept. In de wagen zaten een vermoedelijke Litouwse mensensmokkelaar en twee Albanese slachtoffers. Onmiddellijk daarna volgde de arrestatie van drie Albanese verdachten, die de FGP al langer op het oog had. Het viertal zit sindsdien in voorhechtenis.

Onlangs werden nog twee vermoedelijke bendeleden met wortels in Albanië en Kosovo ingerekend. De 34-jarige en de 42-jarige man zouden binnen de organisatie een rol als chauffeur gespeeld hebben. Ze voerden transmigranten van hun verblijfplaats naar bekende smokkelplaatsen in West-Vlaanderen. De raadkamer oordeelde vrijdagochtend dat de verdachten minstens een maand langer in de cel moeten blijven.

Auteurs: