Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ook diepvriesgroentensector krijgt zware klappen

Ook diepvriesgroentensector krijgt zware klappen

Nieuws
06/08/2018

Volgens sectororganisatie Profel is de situatie de ergste van de voorbije veertig jaar. Voor sommige soorten valt de oogst tot 50 procent lager uit. De hitte en droogte treffen dit jaar vooral de producenten van diepvriesgroenten en groentenconserven. En zoals bekend is West-Vlaanderen het kloppend hart van de Europese diepvriesgroentensector met bedrijven zoals Ardo en Greenyard.

Herfst- en wintergroenten

De mindere oogst leidt tot beperkte en onregelmatige leveringen van verse groenten aan de fabrieken. Hierdoor stijgt de productiekost en minder verwerkte producten, stelt de sector. Voor erwten is er bijvoorbeeld sprake van een 20 tot 50 procent kleinere oogst. Ook voor bonen lopen meldingen binnen van oogsten tot 50 procent kleiner. Voor ajuinen ligt de oogst volgens de sector 15 tot 50 procent lager. Voorts is er ook impact voor courgettes en spinazie. Een bijkomend gevolg is dat in vele streken de telers omwille van de droogte momenteel geen tweede maal gewassen kunnen zaaien. En zo is er ook o

ngerustheid voor de herfst- en wintergroenten, bijvoorbeeld kool, spruiten en prei.

Auteurs: 

Download de Focus & WTV app