Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ontsnappingen Ruiselede: 'Geen reden tot ongerustheid'

Ontsnappingen Ruiselede: 'Geen reden tot ongerustheid'

Nieuws
10/07/2019

Afgelopen vrijdag vluchtten twee gedetineerden nadat ze een cipier hadden bedreigd en de deur hadden geforceerd met een brandblusapparaat. Dinsdag wist een derde gevangene te ontsnappen uit het douchecomplex. Een van hen is Sven B. (37), die door het assisenhof werd veroordeeld tot vijftien jaar cel. Sinds begin dit jaar zijn er al vijf ontsnappingen vastgesteld in de gevangenis van Ruiselede, die erom bekendstaat een open regime te hanteren. "Het verbaast me enigszins dat hier nu zo veel media-aandacht wordt aan besteed, " zegt burgemeester Greet De Roo (RKD). "Het gebeurt soms nog dat iemand niet terugkomt. Het is een halfopen gevangenis, bedoeld voor gedetineerden die aan het einde van hun straf zijn. De ontsnapte gevangenen zullen hier echter niets mee winnen, wel integendeel." 

Zo klinkt het ook bij het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. "Ik kan enkel bevestigen dat er drie gevangenen zijn ontsnapt uit Ruiselede", zegt Céline D'havé van het parket. "De drie staan nu nationaal geseind. Het gebeurt soms nog dat gevangenen ontsnappen uit een halfopen regime, of na een penitentiair verlof in een gesloten systeem bijvoorbeeld niet meer terugkomen."

Ontsnappen is op zich niet strafbaar

Het open regime in Ruiselede kan als gunst worden toegekend aan bepaalde gedetineerden. "Ontsnappen is op zich niet strafbaar, maar geweld gebruiken is dat wel, net als hulp verlenen aan een ontsnapte gevangene", aldus nog D'havé. "Wanneer ze terugkeren, zullen ze waarschijnlijk in een strenger regime belanden."

Over de motieven is nog niet veel geweten. "Het is niet duidelijk wat de motieven waren van de twee gedetineerden die op een gewelddadige manier ontsnapten. Het gebruik van geweld om te kunnen ontsnappen is namelijk overbodig in een open instelling", zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerder van het Gevangeniswezen.

De betrokken cipier werd na het incident opgevangen door de lokale directie, aldus Van De Vijver.

Lees ook:

Auteurs: 
Belga