Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Onderzoeker bedenkt drone die fruitkwaliteit beter beoordeelt

Onderzoeker bedenkt drone die fruitkwaliteit beter beoordeelt

Nieuws
07/02/2018

Vandaag worden onbemande vliegtuigen en helikopters (drones) ingezet boven fruitboomgaarden om droogtestress en ziektedetectie uit te voeren. Deze inspectie wordt enkel uitgevoerd op boomniveau met als gevolg dat de boomgaarden niet in detail worden geanalyseerd. Maar nu heeft een wetenschapper van de KU Leuven daar een oplossing voor bedacht.

Als drones door de gangen van de fruitboomgaard zouden vliegen, dan kunnen zijwaarts gerichte camera’s individuele bladeren en fruit inspecteren van nabij en met hoge spatiale resoluties. De inspectiedata kunnen dan gebruikt worden om ziektes vroeger te detecteren, accurater de oogst te voorspellen en individuele fruitkwaliteit te beoordelen. Dit laatste gebeurt op vlak van grootte, vorm, kleur en textuur, maar ook schade door hagel of vogels kan opgemeten worden.

De uitgevoerde experimenten laten zien dat de drone autonoom de gang van een fruitboomgaard kan binnen-, door- en uitvliegen en de veiligheidspiloot onmiddellijk kan ingrijpen, indien nodig. Autonome testvluchten waren in 90% van de pogingen succesvol, zelfs in lichte windcondities.

Bekijk hier de video

Auteurs: