Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Onbemand vaartuig wordt getest op de IJzer

Onbemand vaartuig wordt getest op de IJzer

Nieuws
04/07/2017

Dat wordt getest op de IJzer tussen Heernisse bij Diksmuide en het Sint-Joris spaarbekken in Nieuwpoort. Vlaanderen neemt met dit proefproject een voortrekkersrol op binnen de EU en kan rekenen op Europese steun. “We slaan met dit project twee vliegen in één klap”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “We kunnen met autonoom varen nog meer uit onze waterwegen halen. Tegelijkertijd maken we de binnenvaart nog aantrekkelijker, want nu wordt er nog te vaak voor de vrachtwagen wordt gekozen.”

Industrie

De IJzer en het gebied tussen Heernisse en Nieuwpoort vormt de ideale proeftuin voor de uitvoering van het project. Er is daar weinig interferentie met ander scheepvaartverkeer en het testgebied is ideaal om tot betrouwbare resultaten te komen. Verwacht wordt dat het autonoom varen op termijn ook kan overgedragen worden naar andere types waterwegen. Het project zet daarenboven extra de mogelijkheden van de kleine vaarwegen in de kijker wat voor de industrie in de Westhoek niet onbelangrijk is, aangezien er voornamelijk ontsluiting is via de weg.

Najaar 2018

Waterwegen en Zeekanaal NV zal eerst het noodzakelijk wettelijk en regelgevend kader opmaken, tegelijkertijd werkt het departement Werktuigkunde van de KU Leuven een technisch ontwerp uit dat als basis zal dienen voor het ontwikkelen van het vaartuig.  De testvaarten zullen in het najaar van 2018 van start gaan.

Auteurs: