Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

O.M. vraagt 25 jaar cel voor moordverdachte

O.M. vraagt 25 jaar cel voor moordverdachte

Nieuws
16/04/2018

De Blankenbergenaar bracht zijn ex-partner Petra Vanaerde (44) op 17 september 2015 met messteken om het leven. Volgens het OM handelde Boerjan wel degelijk met voorbedachte rade.

Op de dag van de feiten hadden Boerjan en Vanaerde afgesproken om nog eens te praten. Beklaagde vroeg onder andere of hij enkele spullen kon terugkrijgen. Volgens Boerjan noemde het slachtoffer hem een sukkelaar. "Toen ze zei dat haar nieuwe vriend beter was in bed, sloegen naar eigen zeggen de stoppen door", schetste de procureur in zijn requisitoir. Daarna begon de Blankenbergenaar zijn ex-vriendin te slaan, terwijl ze hem bleef uitlachen.

Het openbaar ministerie hecht duidelijk weinig geloof aan de verklaringen van Boerjan, die twee keer met een mes van 21 centimeter in de hals van het slachtoffer stak. Daarbij werd een halsader doorgesneden. Het slachtoffer had ook afweerletsels aan haar handen. "Maar diep in zijn eigen vel snijden was duidelijk heel wat moeilijker", verwees Bergez naar de veronderstelde zelfmoordpoging van Boerjan. Na de feiten schreef de beklaagde nog een afscheidsbrief naar zijn vader. "In het klad en in het net, terwijl het slachtoffer in zijn appartement ligt."

Boerjan had ook nog vervolgd kunnen worden voor diefstal. "Hij neemt geld uit haar rugzak, heeft haar Red Bull opgedronken en verbergt haar fiets." Daarna trok de beklaagde naar Sluis, waar hij het geld van zijn slachtoffer vergokte. Pas toen hij drie dagen later naar huis terugkeerde, kon de beklaagde ingerekend worden.

Vele doodsbedreigingen voor steekpartij

Het parket verwees uitgebreid naar de vele doodsbedreigingen in de maanden voor de fatale steekpartij. "Het is duidelijk dat hij de breuk niet kon verkroppen, wraak was zijn motief. Hij sliep niet meer en was 19 kilo vermagerd. Maar dat piekeren ging over in geweld en bedreigingen." Aan verschillende collega's en kennissen vertelde hij over zijn frustraties. "Hij ging Petra of haar nieuwe vriend kapotmaken als hij zijn gerief niet terugkreeg. Als ik je dooddoe, zal ik maar twee jaar in de gevangenis zitten. Die voorspelling aan de telefoon klopt dus al niet." Petra Vanaerde had in de week voor haar dood wel opnieuw contact met haar ex-partner. "Helaas is ze in de lieve toon uit zijn berichten getrapt."

Van uitlokking kan volgens het openbaar ministerie geen sprake zijn. "Een sukkelaar genoemd worden, kan geen reden zijn om naar een mes te grijpen. Een normale en redelijke (mens) zou dat niet doen wanneer hij wordt uitgelachen." Bergez betwijfelt trouwens of het slachtoffer Boerjan echt zou durven uitlachen hebben.

Ten slotte merkte de procureur op dat Boerjan al twee keer werd veroordeeld voor opzettelijke slagen en verwondingen. Voor de feiten op een andere ex-vriendin kreeg hij zes maanden gevangenisstraf. Bovendien is er volgens de gerechtspsychiater een grote kans op recidive. "Voor deze feiten kan geen mildheid aan de dag gelegd worden, ik vorder daarom een gevangenisstraf van 25 jaar."

"Heel veel spijt van"

In zijn laatste woord drukte de beklaagde zijn spijt uit. "Ik weet dat ik de familie Vanaerde heel veel zeer heb gedaan. Ik heb er echt echt heel veel spijt van." Daarna stelde de voorzitter nog enkele vragen over het moordwapen. "Dat mes lag al meer dan een jaar in de salontafel. Ik sneed er ananas of meloen mee. Als het een schone film is op tv heb ik geen goesting om naar de keuken te lopen", antwoordde Boerjan.

De rechtbank doet ten vroegste op 14 mei uitspraak.

Bekijk ook

Auteurs: