Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Oefening test inzet reddingsdiensten aan kust

Oefening test inzet reddingsdiensten aan kust

Nieuws
08/08/2017

Het ging om een initiatief van de gouverneur in samenwerking met verschillende partners. De oefening wil binnen de afsprakenregeling voor reddingen aan de Belgische kust de alarmering van de interventiediensten en de onderlinge communicatie tussen de diensten aan land, op zee en in de lucht testen.

De strandreddingsdienst van Zeebrugge redde tijdens deze oefening enkele drenkelingen uit zee. Verder ging men op zoek naar een aantal vermisten. Dat gebeurde met de ondersteuning van onder andere de SAR-heli van de luchtmachtbasis Koksijde, de scheepvaartpolitie, de Vrijwillige ZeeReddingsdienst Blankenberge (VBZR) en van VLOOT, de reder van de Vlaamse Overheid. Ook de brandweerzone 1, de lokale politiezone Brugge, de ambulance 100 van Blankenberge en de MUG Blankenberge namen deel aan de oefening.

Vermijd onbewaakte zones

IKWV maakt van de gelegenheid ook gebruik om op te roepen om onbewaakte zones links te laten liggen. Zondag moesten nog vijf toeristen en vier redders naar het ziekenhuis overgebracht na een reddingsactie in een verboden zwemzone. "Elk jaar opnieuw moeten we vaststellen dat mensen zich toch nog naar een onbewaakte zone begeven en dit met alle gevolgen van dien. Ze komen in de problemen en er zijn geen redders in de buurt. Dan moeten andere hulpdiensten verwittigd worden of moeten de redders hun eigen leven wagen om die mensen te redden."

Auteurs: