Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nu ook vogelgriep in Lauwe

Nu ook vogelgriep in Lauwe

Nieuws
17/06/2017

In de Dronckaertstraat in Lauwe, een deelgemeente van Menen, is vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een pluimveehandelaar die zijn waar op markten verkoopt. De dieren werden afgelopen woensdag al afgemaakt, maar pas nu kan met zekerheid gezegd worden dat het om vogelgriep gaat. 

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen heeft rond het bedrijf met de besmettingshaard twee zones afgebakend. Pluimvee in een straal van 3 km moet worden opgehokt. Binnen een ruimere straal van 10 km mogen ze zelf niet vervoerd worden. Omdat de straat zich op de grens van Menen, Wevelgem en Kortrijk bevindt, strekt het beschermingsgebied zich uit over de drie steden. Er worden borden geplaatst om de zone aan te duiden.

De stad vraagt iedereen die in de zone woont en eigenaar is van pluimvee om binnen de 72 uur een inventaris te bezorgen aan de burgemeester. Daarin moet staan hoeveel en welke dieren gehouden worden. 

Verder wordt nog eens benadrukt dat niemand zich zorgen hoeft te maken over de comsuptie van pluimveevlees en eieren. Er zijn ook geen aanwijzingen dat mensen of huisdieren kans lopen op besmetting.

De vogelgriep beperkt zich niet alleen tot onze provincie. Ook in Henegouwen is een geval vastgesteld. 

Auteurs: 
Nienke Hofman