Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Noordzeekreeften huizen in kunstmatige rifballen

Noordzeekreeften huizen in kunstmatige rifballen

Nieuws
22/12/2014

Dat blijkt uit nieuwe filmbeelden van duiker-onderzoekers van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee.  Zij hebben de schaaldieren van een zender voorzien.

Anderhalf jaar geleden werden twee sets van elk 33 rifballen, bevestigd aan een metalen frame, afgezonken in respectievelijk het Belwind- en het C-Power offshore windpark. De plaatsing van deze artificiële riffen paste in het actieplan Zeehond, dat pleit voor meer biodiversiteit in de Noordzee.

Wetenschap

Een jaar na plaatsing bleken steenbolk, kabeljauw, diverse krabben, anemonen, zeesterren en zee-egels de riffen te hebben ontdekt. Maar ook meerdere Noordzeekreeften hadden van de artificiële riffen hun thuis gemaakt. Omdat er weinig wetenschappelijke kennis is over het gedrag van deze schaaldieren zijn twee kreeften van een zender te voorzien. Dankzij die gegevens zullen de wetenschappers van elke individuele kreeft gedetailleerde informatie krijgen over hun where-abouts.

Kennis over de bewegingspatronen van kreeften is van ecologisch/biologisch belang, maar kan ook economisch nuttig zijn in het kader van een soortgerichte visserij of aquacultuur.

(Foto: VLIZ)

Auteurs: