Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Noord-Ierse vice-premier in de Westhoek

Noord-Ierse vice-premier in de Westhoek

Nieuws
01/06/2016

Samen met minister-president Geert Bourgeois bracht McGuinness vanmorgen een bezoek aan het Island of Ireland Peace Park. Dit vredespark in Mesen wil een nationaal gedenkteken zijn waarbij álle Ieren uit Noord en Zuid herdacht worden die omgekomen zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog, en dit zonder rekening te houden met afkomst, religie of militaire eenheid.

Heuvelland

Vervolgens bezochten zij het Wytschaete Military Cemetery en het 16th Irish Division Memorial. Dit monument herdenkt de 16th Irish Division, die samen met de 36st Ulster Division Wijtschate veroverde tijdens de Mijnenslag in juni 1917. McGuinness en Bourgeois legden er een krans neer ter nagedachtenis van de soldaten die hier hun leven hebben gegeven.

Martin McGuinness was in het verleden als katholiek nauw betrokken bij de bloederige acties van het IRA, het Iers Republikeins Leger, gericht tegen de Britse protestanten. Anderzijs was hij in de jaren 90 ook één van de spilfiguren bij de opmaak van het  vredesakkoord tussen katholieken en protestanten. Het historisch bezoek ligt in eigen land gevoelig, er hangen hier dan ook geen Britse of Ierse vlaggen uit. "Ik denk dat het heel belangrijk is als een Iers Republikeins Leider, die heel nauw met het vredesproces betrokken was, naar hier komt in een geest van vrede en verzoening."
 

Auteurs: