Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

NMBS bestelt extra dubbeldekrijtuigen bij Bombardier

NMBS bestelt extra dubbeldekrijtuigen bij Bombardier

Nieuws
18/12/2020

Het gaat om een investering van 450 miljoen euro. De rijtuigen worden bij Bombardier in Brugge gebouwd, zegt de NMBS.

Instaphoogte aangepast

In de nieuwe bestelling is er specifiek aandacht voor mensen met een beperkte mobiliteit, zoals rolstoelgebruikers. In de eerste bestelling van 445 M7's, die eind 2015 werd geplaatst, was de instaphoogte van de trein niet afgestemd op de hoogte van de perrons. Daar komt nu verandering in: 130 van de extra rijtuigen zullen "autonoom toegankelijk" zijn. Ze zullen een toegangsdeur hebben met een instaphoogte van 76 centimeter en er zal een platform automatisch naar buiten schuiven. Daarnaast worden er 68 rijtuigen besteld met stuurpost en met plaats voor fietsen en kinderwagens. De eerste leveringen zijn gepland in 2024. Na alle leveringen, "zal elke M7-trein kunnen rijden met een autonoom toegankelijk rijtuig, aangevuld met een stuurrijtuig dat plaats biedt aan reizigers en fietsen", stelt de NMBS.

Extra werkzekerheid

De bestelling van 200 extra M7-dubbeldekrijtuigen door spoorwegmaatschappij NMBS is heel goed nieuws voor de zowat 500 werknemers van Bombardier in Brugge. "Dit betekent voor anderhalf tot twee jaar extra productiezekerheid", zegt Peter Boels, de algemeen directeur van de vestiging.

De vestiging in Brugge zit volgens de algemeen directeur in een positieve flow. Enkele jaren geleden was de sfeer heel anders.  "We werken nog altijd heel nauw samen met Frankrijk, maar we evolueren weer meer in de richting van een autonome site", aldus Boels. "Er zijn bijkomende investeringen gedaan in Brugge en er komen weer heel wat van de activiteiten terug." Zo keerde de schilderafdeling terug, zij voert ook werken uit voor spoorvoertuigen die voor Frankrijk zijn bestemd. Op ruim een jaar tijd is het personeelsbestand ook met meer dan 100 mensen toegenomen, zegt de algemeen directeur van de Brugse vestiging nog. Op dit moment werken er zowat 500 mensen

Auteurs: 
Belga