Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nieuwpoort schrapt vrijstelling tweedeverblijfstaks

Nieuwpoort schrapt vrijstelling tweedeverblijfstaks

Nieuws
07/02/2018

Volgens de rechter schendt een vrijstelling voor rusthuisbewoners het gelijkheidsbeginsel, en moeten de eigenaars hun belasting voor 2016 niet betalen.

De twaalf eigenaars van tweede verblijven hadden bij de stad Nieuwpoort een bezwaarschrift ingediend, maar dat werd ongegrond verklaard. Voor de rechtbank van eerste aanleg in Brugge hadden ze in december meer succes. Volgens het vonnis  schendt een passage in het belastingreglement het gelijkheidsbeginsel.

‘Het gaat om de vrijstelling voor eigenaars die minstens 20 jaar in de gemeente gewoond hebben en intussen in een rusthuis verblijven, zonder hun woning te verkopen of te verhuren’, zegt Frank De Langhe van het gelijknamige advocatenkantoor. ‘De rechter oordeelt dat een gefundeerde motivatie ontbreekt waarom de stad dit onderscheid maakt’.

Al jaren onder vuur

De stad Nieuwpoort gaat niet in beroep tegen het vonnis, maar zal op de gemeenteraad van maart wel de bewuste passage schrappen uit het reglement. ‘Van de 10 200 tweede verblijven gaat dit om een zeer klein aantal. We hebben die vrijstelling destijds vooral uit emotionele overwegingen opgenomen in het reglement, maar zullen rusthuisbewoners met een tweede verblijf nu aanraden om hun eigendom te verhuren ’, reageert burgemeester Geert Vandenbroucke.

De tweedeverblijfstaks ligt al jaren onder vuur. Vorig jaar moesten ook  eigenaars uit De Haan van de rechter de belasting niet betalen, omdat de verschillende tarieven naargelang de ligging van de eigendom het gelijkheidsbeginsel schendt. Ook in Nieuwpoort variëren de tarieven van 550 tot 1000 euro, afhankelijk van de grootte en de ligging.

“In maart verwachten we nieuwe uitspraken van eigenaars die de tweedeverblijfstaks aanvechten in Koksijde en Middelkerke”, zegt Frank De Langhe van het gelijknamige advocatenkantoor.